Facebook LinkedIn E-mail Twitter

Vlaamse studenten nemen zorgafdeling over in Zeeuws-Vlaanderen

300_logo_bovenkant.png

Terneuzen, 11 februari 2019

Vlaamse studenten nemen zorgafdeling over in Zeeuws-Vlaanderen 

Samenwerking over de grens krijgt een nieuwe impuls in Zeeuws-Vlaanderen. Zeven Vlaamse studenten worden vanaf vandaag ingewerkt om alle taken over te nemen op een afdeling van ouderenzorginstelling Rozenoord in Sluis. De twintig bewoners worden in totaal acht weken lang in de watten gelegd door Vlaamse zorgstagiaires. De laatste vier weken van de stage werken zij zoveel mogelijk zelfstandig. Deze leerafdeling vloeit voort uit het Europees project Grensinformatievoorziening Vlaanderen-Nederland. 

Zowel aan Vlaamse als Nederlandse kant van de grens zijn knelpunten op de arbeidsmarkt die de komende tijd verder toenemen. Het is moeilijk om jongeren te binden aan de regio en tegelijkertijd neemt het aantal vacatures toe, ook in de zorgsector. Via het Sectorbureau Grensarbeid wordt samenwerking over de grens bevorderd om de arbeidsmarkt groter en meer divers te maken. Het doel is om zo de grensregio aantrekkelijker te maken voor (jonge) professionals. 

Pilot

Het Sectorbureau zet zich vanuit het project Grensinformatievoorziening in om via samenwerking drempels van de grens weg te nemen. De pilot heeft als doel ervoor te zorgen dat het laagdrempelig is voor Vlaamse studenten om in Nederland stagelopen en dat zij zo sneller ervaring opdoen met het werken in Nederland. Het zijn derdejaarsstudenten HBO-5, die hun opleiding volgen bij ZoWe in Brugge. Later volgt een tweede pilot met studenten van het Vesaliusinstituut uit Sint-Niklaas. Zij nemen een afdeling over op de Blauwe Hoeve in Hulst. Het is de bedoeling dat daarna Nederlandse studenten in Vlaanderen gaan stagelopen.

Samenwerking

De uitwisseling is een samenwerking van het onderwijs en Zorgsaam. Binnen het grote project Grensinformatievoorziening Vlaanderen-Nederland richt het sectorbureau zich op de sectoren Zorg, Haven/Logistiek en Onderwijs. Het project wordt mede gefinancierd door het interregprogramma Vlaanderen-Nederland.

Meer informatie

Aïcha Ait Bari projectcoördinator Sectorbureau Grensarbeid, tel 0031643466729.

 

300_logo_euregio_scheldemond.jpg300_logo_wspzvl.png300_logo_interreg_vlaanderen_nederland.png300_logo.jpg