Facebook LinkedIn E-mail Twitter

Staatssecretaris Knops bezoekt Euregio Scheldemond woensdag 7 Maart

300_staatssecretaris_raymond_knops.jpg

TERNEUZEN – Staatssecretaris Knops (Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties) gaat woensdag 7 maart naar de Euregio Scheldemond, in het bijzonder Terneuzen en Gent.

Het werkbezoek is bedoeld om te inventariseren waar er kansen liggen voor grensoverschrijdende samenwerking en hoe belemmeringen weggenomen kunnen worden.

In de ochtend in Gent staat samenwerking in de gezondheidszorg centraal: het oplossen van tekorten aan gespecialiseerde verpleegkundigen, het erkennen van Belgische en Nederlandse diploma’s en beroepskwalificaties in de zorg en de accreditering van opleidingen in het Universitair Ziekenhuis Gent voor werk in de Nederlandse zorg.

In Terneuzen bezoekt Knops ’s middags het grensinformatiepunt, waar mensen informatie krijgen die aan de ene kant van de grens wonen en aan de andere kant werken.
Ook krijgt de staatssecretaris een toelichting over de North Sea Port, het 60-kilometer-lange grensoverschrijdende havengebied van Vlissingen in Nederland tot Gent in België.

Staatssecretaris Knops is in de Nederlandse regering verantwoordelijk voor het verbeteren van de samenwerking met Duitsland en België in de grensregio’s. Dus met Nedersaksen en Noordrijn-Westfalen, Wallonië en Vlaanderen.

In Nederland gaat het om regio’s in Groningen, Drenthe, Overijssel, Gelderland, Limburg, Brabant en Zeeland. Belangrijke thema’s in de grensoverschrijdende samenwerking zijn bijvoorbeeld: informatie voor werknemers die aan de andere kant van hun grens (willen) werken over belastingen en sociale wetgeving; samenwerking bij arbeidsbemiddeling; wederzijdse erkenning van diploma’s en beroepskwalificaties; het organiseren van (openbaar) vervoer dat grensoverschrijdend goed aansluit; internationaal ondernemerschap; onderwijs in buurtalen; afspraken over spoedhulp door ambulances en brandweer.

Vaak is grensoverschrijdende samenwerking regionaal goed te organiseren door de lokale en regionale overheden en organisaties. Op een aantal punten is steun van de nationale overheden nodig.