
"Cultuur en toe-eigening? De dunne lijn tussen waardering en misbruik" | Koffie & Couscous #7
In deze aflevering van de podcast “Koffie en Couscous,” wordt diepgaand ingegaan op cultuurverschillen en de nuances van cultuurtoeëigening. Lotte, die een Zeeuwse achtergrond heeft, en Patricia, die is opgegroeid als Arabische prinses in Nederland, delen hun persoonlijke ervaringen met culturele toewijding en de uitdagingen die hiermee gepaard gaan.
De aflevering begint met Lotte’s zelfreflectie over haar mogelijke cultuurtoeëigening, vooral in de context van de taal, en Patricia’s ervaring met het verkleden als een Mexicaans personage tijdens carnaval, wat hen deed beseffen hoe belangrijk het is om culturele betekenissen te begrijpen. Bahar, een collega met Turkse en Nederlandse roots, wordt geïntroduceerd als een belangrijke stem in dit gesprek.
Ze benadrukt het belang van erkenning van de oorsprong van culturele elementen die in de Nederlandse cultuur worden geïntegreerd. De discussie verschuift naar de verschillen tussen culturele uitwisseling en toeëigening, met een sterke focus op het gebrek aan erkenning voor de oorspronkelijke cultuur in het geval van betwiste culturele elementen.
Twee vrouwen. Twee culturen. De een ging met Zeeuwse nuchterheid de wereld verkennen, de ander vertrok als Arabische prinses naar de polder. Lotte Mangnus en Patricia Malak kruipen in ‘Koffie en Couscous’ in de microfoon voor een uitgebreid reisverslag van hun bevindingen. Wat zegt cultuur over je identiteit? Welke aannames doen we dagelijks? En hoe smakelijk zijn al die verschillen eigenlijk? Of je met koffie aan je dag begint of couscous gaat tjappen met je vrienden: Lotte en Patricia maken ruimte voor verhalen vanuit álle invalshoeken om zo verschillen te vieren en mensen een stem te geven.
Youtube https://youtu.be/ts5wjB423WQ?si=Iz4FwrBmVXJtPYIR
Spotify open.spotify.com/show/7BZIQMjVvZu2p1YvGRCfAp?si=5dc5a2233f004712
Instagram instagram.com/koffie_en_couscous