Personeel binden aan je organsiatie? 20 manieren om dit te bereiken

Personeel vinden is voor veel ondernemers een uitdaging. Is het gelukt? Dan komt de volgende stap: goed personeel houden en aan je onderneming binden. Hoe doe je dat?

Hieronder vind je een checklist. Gebruik hem ter inspiratie of controleer ermee of je zoveel mogelijk acties toepast om je personeel te binden. Er staan bekende en nieuwe opties bij. Ontdek bijvoorbeeld originele secundaire arbeidsvoorwaarden, hoe je jongeren aan je bindt en hoe je met innovatieve ideeën van medewerkers hun betrokkenheid vergroot.

Checklist personeel binden:
1. Bied een goed inwerkproces voor een optimale start.
Regel een buddy of inwerkcoach bij wie je medewerker met vragen terecht kan.
2. Bind jongeren door te focussen op werkplezier.
Laat ze hun talenten ontdekken en doe niet aan top-down aansturing. Lees meer tips in 'Zo willen jongeren absoluut voor jou werken'.

3. Bied goede en originele secundaire arbeidsvoorwaarden:
Geldzaken: pensioen, overwerktoeslag, 13e en/of 14e maand, bonus, prestatiebeloning, aandelen, reiskostenvergoeding, collectieve zorgverzekering, rentevrije lening.
Vervoer: auto, fiets, bakfiets, elektrische scooter, verhuiskosten.
Apparatuur: smartphone, tablet, laptop.
Flexibiliteit: thuiswerken, sabbatical, ouderschapsverlof, zorgverlof, kinderopvang.
Gezond en representatief: bedrijfsfitness, representatiekosten (kleding, horeca), kapperskosten.
Origineler: regel en betaal tijdelijke huisvesting. Games, tafeltennistafel, dartbord, poolbiljart, tafelvoetbal of andere spellen om creativiteit, groepsgevoel en competitie te stimuleren. Zorg voor een meditatie-, yoga-, gebeds- of powernapruimte. Laat medewerkers jaarlijks een goed doel kiezen om aan te doneren of werk een dag met zijn allen als vrijwilliger. Geef een abonnement op Netflix, bioscoop, krant, tijdschrift of vakblad.

4. Gebruik ideeën van medewerkers:
Medewerkers hebben innovatieve ideeën. Maak daar gebruik van. Dat stimuleert hun betrokkenheid. 75% van strategische vernieuwing komt door sociale, mensgerichte innovatie en 25% door technologische innovatie. Meer over sociaal innoveren? Download de gratis publicatie ‘Succesvoller ondernemen, mensen maken het verschil’.

5. Werk aan bedrijfstrots:
Geef je onderneming of individuele medewerkers op voor wedstrijden. Laat medewerkers vertellen waar ze trots op zijn en hun ‘best practices’ structureel delen.

6. Delegeer verantwoordelijkheden en beperk hiërarchie:
Laat medewerkers doen waar ze goed in zijn en wat ze leuk vinden. Lees hoe Allard Droste van Aldowa dat doet. Excellent en enthousiast zijn twee kernwaarden die Edwin van der Ham van Montapacking centraal stelt. Lees wat hem dat oplevert.

7. Organiseer een (loopbaan)coach:
Iedere werkende van 45 jaar of ouder kan in 2019 gratis advies krijgen van een loopbaanadviseur via de subsidieregeling ontwikkeladvies voor 45 plussers. Voor een langdurig zieke of arbeidsgehandicapte werknemer of bij een proefplaatsing is de regeling interne jobcoach.

8. Geef korting op producten en diensten:
Laat personeel bedrijfsmiddelen privé gebruiken. Leen een auto of gereedschap bij verhuizing. Koop een bootje of Amerikaanse schoolbus voor bedrijfsuitjes, die medewerkers ook privé mogen gebruiken.

9. Behandel je medewerkers als je klanten

Geef respect, vertrouwen, verantwoordelijkheid en uitdaging. Motivatie komt niet alleen voort uit geld, maar ook uit zingeving, meesterschap en autonomie. Intrinsiek gemotiveerde werknemers ervaren hun werk als zinvol, willen de beste zijn op hun vakgebied. Ze hebben een ‘drive’ en nemen zelf verantwoordelijkheid en initiatief om een topresultaat te behalen voor zichzelf, het team en de onderneming.

10. Bied ontwikkelmogelijkheden in functies:
Laat medewerkers hun werk vormgeven en nieuwe dingen doen. Door intern in functies te rouleren of extern bij een andere organisatie te kijken via snuffelstage of detachering.

11. Zorg voor opleidingsmogelijkheden:
Denk aan cursussen, trainingen en leren van elkaar op de werkvloer. Vergoed deels ook eens een hobby.

12. Regel een inspirerende werkomgeving:
Ergonomisch met concentratie- en stawerkplekken, licht, ruim, groen, met fruit, goede koffie, thee, water en een gratis lunch.

13. Creëer een goede werksfeer:
Deel successen, zorg voor een sterke teamspirit door bedrijfsuitjes. Sta stil bij privésituaties als geboorte en trouwen, maar ook bij sterfgevallen, scheiding en ziekte. Vier jubilea.

14. Bied goede primaire arbeidsvoorwaarden:
Betaal medewerkers een salaris op maat. Werk met flexibele beloning bij uitmuntende resultaten. Stem werktijden en vakantiedagen af op de gezinssituatie van je personeelsleden.

15. Organiseer de beoordelingscyclus modern:
Laagdrempelig en digitaal. Overweeg collega’s elkaar of als team te laten beoordelen. Sta als leidinggevende open voor feedback en vraag er expliciet om, ad hoc, en tijdens functioneringsgesprekken.

16. Geef personeel verantwoordelijkheid:
Geef ze ruimte om te experimenteren en fouten te maken om ervan te leren.

17. Behandel tijdelijk personeel als vast personeel:
Je krijgt commitment en bindt talent.

18. Wees gul:
Beloon medewerkers die het goed doen met aandacht en een persoonlijk cadeautje. Laat anderen hiervan ook meegenieten door een traktatie.

19. Geef snel een vast contract:
Ben je tevreden over een nieuw personeelslid? Geef die persoon snel een vast contract. Daarmee toon je je waardering en bied je baanzekerheid.

20. Voer een exitgesprek:
Ontdek waarom iemand vertrekt. Zorg dat een ex-medewerker een ambassadeur blijft voor je bedrijf.

 

Slijptol
Terug naar de bovenkant van de website