Het coronavirus: dit moet je weten!

De Chinese overheid neemt zeer strenge maatregelen om verdere verspreiding van het coronavirus 2019-nCoV te voorkomen. De maatregelen raken ook Nederlandse ondernemers, bijvoorbeeld doordat bedrijven en instanties gesloten zijn en leveringen vertraging oplopen. Waar moet je als ondernemer rekening mee houden op korte en lange termijn? De belangrijkste vragen en antwoorden op een rij.

Reizen naar China kan, maar het aantal vluchten richting het Aziatische land is beperkt. KLM en andere grote luchtvaartmaatschappijen vliegen bijvoorbeeld niet meer naar China. Binnen het land gelden ernstige reisrestricties. In Wuhan en de rest van de provincie Hubei kun je helemaal niet reizen. Het coronavirus kan de ziekte COVID-19 veroorzaken, met infecties aan de longen en luchtwegen.

Kan ik op dit moment zakendoen in China?

De Chinese overheid adviseert zo min mogelijk binnen China te reizen en zo veel mogelijk binnen te blijven. Openbare voorzieningen, overheidsgebouwen en veel bedrijven zijn gesloten. De Nederlandse overheid raadt Nederlanders aan alleen naar China te reizen als dit noodzakelijk is en niet naar de provincie Hubei te gaan. Heb je een zakelijk bezoek aan China gepland? De kans is groot dat je zakenrelaties niet of slecht bereikbaar zijn. Bepaal hoe noodzakelijk een fysiek bezoek aan China op dit moment is. Houd voor actuele informatie het reisadvies China van het ministerie van Buitenlandse Zaken in de gaten.

Is het gevaarlijk om zendingen uit China te openen?

Nee, pakketten uit China leveren geen besmettingsgevaar op. Volgens het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) overleeft het coronavirus niet goed buiten het lichaam, zeker niet op karton of andere verpakkingsmaterialen. Het virus is overdraagbaar via mensen en dieren. Tot nog toe komen de meeste patiënten vooral uit de regio rond Wuhan. Wereldwijd zijn meer dan 70.000 mensen met het virus besmet, het overgrote deel in China. In de EU zijn enkele tientallen besmettingsgevallen. In Nederland zijn, in tegenstelling tot onder meer Duitsland en Frankrijk, geen besmettingen bekend. Voor meer informatie rondom het virus: houd de RIVM-website in de gaten.

Hoe worden Nederlandse sectoren geraakt?

De Chinese maatregelen hebben direct en indirect gevolgen voor ondernemers in Nederland. De omvang van deze gevolgen hangt af van de duur van de beperkingen.

Werktijdverkorting tijdelijk toepasbaar

Ondernemers die zwaar zijn getroffen kunnen een beroep doen op de bestaande werktijdverkortingsregeling van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Bedrijven die recht hebben op de regeling kunnen personeel minder uren laten werken. De staat keert vervolgens voor de niet-gewerkte uren WW uit aan de werknemers, die wel gewoon in dienst blijven. Bedrijven komen in aanmerking als ze kunnen aantonen dat ze minimaal 2 en maximaal 24 weken minimaal 20 procent minder werk hebben als gevolg van de situatie in China. Hier lees je meer informatie over werktijdverkorting en vind je het aanvraagformulier.

Welke impact heeft het coronavirus op ondernemers in de verschillende branches?

Transportsector

De transportsector ondervindt bijvoorbeeld hinder doordat er veel minder vracht van en naar China wordt vervoerd en containers schaars worden. Er zijn al rederijen die voor maart 2020 een boekingstop tussen Rotterdam en China aankondigden. De verwachting is dat capaciteitsproblemen in de lucht- en zeevracht de tarieven opdrijven. Gemiddeld is een zending tussen China en Nederland zo’n 6 weken onderweg, dus op dit moment komen er nog goederen uit China in Nederland aan.

Industrie

De Nederlandse industrie krijgt belangrijke productieonderdelen vaak van toeleveranciers uit China. Door de beperkingen komen die leveringen in gevaar. Dit raakt de eigen productie of legt deze mogelijk zelfs stil.

Toerisme

De toerismesector verwacht dat dit jaar 20% minder Chinese vakantiegangers Nederland bezoeken. Het wegblijven van deze groep toeristen heeft indirect weer gevolgen voor bijvoorbeeld de horeca.

Retail

Bij veel retailers is volgens economen de voorjaarscollectie al onderweg en dreigt er geen voorraadtekort op korte termijn. Ondernemers die een klein assortiment hebben en relatief afhankelijk zijn van import uit China krijgen eerder met tekorten te maken.

Wat kan ik doen als mijn voorraden opraken?

Door de vakantieperiode in China hadden veel Nederlandse ondernemers grotere voorraden aangelegd dan normaal. Nu het echter langer duurt voordat de productie weer opstart, slinken voorraden. Een aantal fabrieken is inmiddels opgestart, maar door beperkende omstandigheden zoals personeelstekort en transportbeperkingen binnen China, gaat dit langzaam. Zodra de productie wordt hervat, duurt het even voordat de productie weer normaal is. Verwacht je een voorraadtekort door leveringsproblemen uit China? Ga dan op zoek naar andere leveranciers die dichterbij zitten en snel kunnen leveren, bijvoorbeeld binnen Europa. Misschien ben je duurder uit, maar jouw voorraad en leveringen blijven op peil.

Wat kan ik doen als de beperkingen aanhouden?

Probeer een inschatting van de schade te maken wanneer je niet op tijd kunt leveren aan je klanten. Controleer je lopende contracten. Ga na bij welke partij de aansprakelijkheid ligt. Wanneer je een goede regeling voor overmacht (force majeure) in je contract hebt, ben je doorgaans niet aansprakelijk voor de schade bij je klant. Wanneer je deze clausule niet hebt opgenomen, moet de aansprakelijkheid in het toepasselijk recht opgezocht worden. Dit kan het Nederlands recht zijn, maar ook het Chinese recht of het recht van het land waar je klant gevestigd is.

Wanneer je Chinese klant langer gesloten blijft en niet bestelt, merk je dit als exporteur natuurlijk in de exportorders. Ga nu alvast op zoek naar nieuwe exportmarkten. Op de lange termijn dragen deze nieuwe markten bij aan de groei van je bedrijf. In welke andere landen zie je mogelijkheden voor jouw producten?

Wat zijn de gevolgen op de lange termijn?

En straks? Hoe langer de beperkingen duren, hoe schadelijker dat is voor de wereldeconomie als geheel, maar ook voor ondernemers die afhankelijk zijn van de handel met China. De economische invloed van de laatste uit China afkomstige grote virusuitbraak (SARS, 2002) bleek gering. Economen geven aan dat de Chinese economie nu wel veel sterker met de rest van de wereld is verbonden dan toen. Het aandeel van China in de wereldeconomie steeg sinds 2002 van 4,4 naar 15,4%. Nederland importeert jaarlijks voor bijna 40 miljard euro uit China en voert jaarlijks ongeveer voor 12 miljard uit, blijkt uit CBS-cijfers. Bijna 9% van alles wat we importeren komt uit China.

 

bron: www.kvk.nl

 

Slijptol
Terug naar de bovenkant van de website