99.000 stages en leerplaatsen beschikbaar voor mbo-studenten

Erkende leerbedrijven hebben ondanks de coronacrisis 99.000 stages en leerbanen beschikbaar voor mbo-studenten en werkzoekenden. Het gaat om stages en leerbanen die direct of in het nieuwe schooljaar beschikbaar zijn. Dat blijkt uit een tussenstand van een wervingsactie door SBB.

In mei en juni 2020 bereikten adviseurs van SBB en een belteam ruim 50.000 van de 250.000 erkende leerbedrijven met de vraag of hun stages en leerbanen ondanks de coronacrisis nog beschikbaar zijn voor nieuwe studenten. Tot eind juni heeft de actie 99.000 geactualiseerde leerplaatsen opgeleverd.

Alle leerplaatsen beschikbaar op Stagemarkt.nl en Leerbanenmarkt.nl

Op de website Stagemarkt.nl kunnen studenten ruim 52.000 geactualiseerde stages vinden. Op Leerbanenmarkt.nl zijn bijna 22.000 geactualiseerde leerbanen gepubliceerd. Bovendien zijn 25.000 plekken beschikbaar, waar de student op zowel een stage als een leerbaan kan solliciteren.

Ook jongeren uit het praktijkonderwijs, voortgezet speciaal onderwijs en vmbo maken gebruik van erkende leerbedrijven voor een leerwerktraject of om een praktijkverklaring te behalen. Voor deze jongeren hebben de gebelde leerbedrijven nog eens 880 leerplaatsen beschikbaar.

Mismatch en tekorten

Voor veel mbo-studenten is de beschikbaarheid van stages en leerbanen goed nieuws. Zij kunnen bij erkende leerbedrijven in hun eigen regio een geschikte plek vinden voor hun beroepsopleiding. Maar helaas zijn niet voor iedere beroepsopleiding in iedere arbeidsmarktregio voldoende stages en leerbanen beschikbaar.

Samen met mbo-scholen inventariseert SBB welke tekorten worden verwacht voor het schooljaar 2020-2021, dat na de zomer van start gaat. Op dit moment staat de teller op circa 12.500. De komende weken wordt duidelijk hoe groot het tekort aan stages en leerbanen precies is.

Actieplan om stages en leerbanen te behouden

Eind april presenteerde SBB een actieplan om stages en leerbanen op het mbo te behouden. Onderwijs en bedrijfsleven willen hiermee schooluitval en een toename van de werkloosheid zoveel mogelijk voorkomen. Het initiatief om stages en leerbanen bij leerbedrijven te actualiseren is een belangrijk deel van het plan en loopt nog het hele jaar door.

 

Slijptol
Terug naar de bovenkant van de website