Werkgevers tevreden over afgestudeerde mbo ers

Bedrijven waar mbo-studenten terechtkunnen voor een stage of leerbaan zijn tevreden over afgestudeerde mbo’ers. Dat blijkt uit de derde editie van het onderzoek van SBB naar het oordeel van werkgevers over de aansluiting van het mbo op de arbeidsmarkt. Op Prinsjesdag presenteerde de regering de uitkomsten als indicator op de Rijksbegroting.

Eind vorig jaar stuurde SBB aan 40 duizend erkende leerbedrijven een digitale vragenlijst over de tevredenheid met recent afgestudeerde mbo’ers. De omgang met collega’s en leidinggevenden werd in 89% van de gevallen beoordeeld als goed tot zeer goed. 88% van de respondenten gaf dezelfde waardering voor de bereidheid zich in te zetten voor het bedrijf. Het onderdeel taal- en rekenvaardigheden scoorde minder hoog, maar kreeg met 58% toch nog een positief oordeel.

Voor het eerst ook vragen over digitale vaardigheden

In de derde editie van het onderzoek zijn voor het eerst digitale vaardigheden toegevoegd – vaardigheden die in de huidige coronacrisis goed van pas komen. Vragen over ict-basisvaardigheden en informatievaardigheden geven ongeveer dezelfde scores. De respondenten waarderen de ict-basisvaardigheden van mbo-studenten in 33,3% van de gevallen als neutraal en voor 54,4% als goed. Informatievaardigheden scoren 36,9% neutraal en 51,6% goed.

Juist vakkennis, beroepsvaardigheden en beroepshouding scoren hoog

Werkgevers spreken zich voor de derde achtereenvolgende keer zeer positief uit over beginnende mbo-vakmensen. Voor taal- en rekenvaardigheden en met name voor digitale vaardigheden valt er voor de scholen nog winst te behalen. Mbo-studenten in veel beroepsgroepen zijn natuurlijk ook bovenal doeners. Het verbaast dan ook niet dat juist die vakkennis, beroepsvaardigheden en beroepshouding hoog scoren.

Deel creatieve voorbeelden met SBB

Hannie Vlug, directievoorzitter SBB: “Mbo-vakmensen komen goed beslagen ten ijs. Ik ben blij met de steun van minister Ingrid van Engelshoven (OCW) voor ons actieplan en ben verheugd dat zij ook oproept om creatieve oplossingen te bedenken voor stages en leerbanen, zodat elke mbo-student via praktijkleren aan een mooie toekomst kan blijven bouwen. En laat scholen en bedrijven die voorbeelden vooral delen met SBB, zodat we via sbbhelpt.nl en de sociale media weer andere bedrijven en scholen weten te inspireren!”

Onderzoek eerder uitgevoerd in 2016 en 2018

SBB voerde het onderzoek uit op verzoek van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. Aanleiding was de motie van de Tweede Kamer om een indicator voor de tevredenheid van werkgevers over de aansluiting van het onderwijs op de arbeidsmarkt op te nemen in de Rijksbegroting. Het onderzoek is al tweemaal eerder uitgevoerd: in 2016 en 2018. Ook toen bleken werkgevers tevreden te zijn over afgestudeerde mbo’ers.

 

Bron: SBB

Slijptol
Terug naar de bovenkant van de website