Brede steun in Tweede Kamer voor nieuwe vorm sociale werkvoorziening

Een meerderheid van de Tweede Kamer ziet heil in een nieuwe vorm voor sociale werkvoorziening met zogenaamde sociale ontwikkelingsbedrijven. Dat blijkt uit een stemming in de Kamer deze week. Daar boog men zich over het plan ‘Aan de slag in het Sociaal Ontwikkelingsbedrijf’ van CDA en SP.

Met de sluiting van de voormalige sociale werkvoorziening bij de invoering van de Participatiewet in 2015 was het de bedoeling dat mensen met een arbeidsbeperking zoveel mogelijk aan een reguliere baan geholpen zouden worden, bijvoorbeeld met loonkostensubsidie. Over de effectiviteit van die aanpak in de praktijk zijn afgelopen jaren de nodige twijfels geuit.

Wat vindt Divosa?

Divosa kent de plannen voor een nieuwe vorm van sociale werkvoorziening zoals die van CDA en SP goed en kan zich voorstellen dat over nieuwe oplossingen wordt nagedacht om mensen met een arbeidsbeperking een geschikte werkplek te bieden.

Tegelijkertijd is er in de afgelopen jaren, bijvoorbeeld door gemeenten en werkgevers, veel goed werk verzet om de arbeidsmarkt een stukje dichterbij te brengen voor inwoners met een lage kans op werk. Het zou zonde zijn om afscheid te nemen van de werkzame elementen hiervan. Divosa kijkt daarom met interesse naar zowel de oplossingen binnen de huidige aanpak als de voorstellen voor een nieuw systeem, en gaat daarover in gesprek met haar leden.

Meer informatie

Slijptol
Terug naar de bovenkant van de website