Wet- en regelgeving medio oktober 2020

Rond 1 oktober 2020 gaan 4 wetswijzigingen in. Wat verandert er en welke veranderingen zijn belangrijk voor jou?
Een overzicht van deze wetswijzigingen en een vooruitblik naar wat er voor 1 januari 2021 op de planning staat.

1. UBO-register van kracht

Meer dan 1,5 miljoen organisaties krijgen te maken met het UBO-register. Vanaf 27 september moeten veel organisaties UBO's gaan inschrijven in dit nieuwe register. UBO's (Ultimate Beneficial Owners) zijn natuurlijke personen die meer dan 25% van het economisch belang in een organisatie hebben. Of jij je in moet schrijven ontdek je aan de hand van deze 5 vragen en antwoorden.

2. Neutrale pakjes voor sigaretten en shag

Vanaf 1 oktober 2020 mag je sigaretten en shag alleen nog maar verkopen in neutrale pakjes. Wat staat dan wel op zo’n pakje? Alleen de merknaam, de merkvariant, de producentgegevens en de streepjescode mogen in een vastgestelde kleur, lettertype en lettergrootte te zien zijn. Daarnaast moet op alle pakjes een verplichte gezondheidswaarschuwingen blijven staan.

Eerder dit jaar gingen meerdere maatregelen in om het aantal rokers te verminderen. En vanaf 1 januari mag je rookwaren in de winkel ook niet meer zichtbaar hebben.

3. Familie buitenlandse zelfstandige mag in loondienst

Ben jij een buitenlandse zelfstandige en wil een van jouw gezins- of familieleden in loondienst werken? Dan moet hun werkgever op dit moment nog een tewerkstellingsvergunning (TWV) aanvragen. Vanaf 1 oktober 2020 hoeft dit niet meer.

Let op! De ingangsdatum van deze (wets)wijziging is nog niet definitief.

4. Verbod op verkoop en koop knalvuurwerk en vuurpijlen

En als klap op de vuurpijl gaat iets later, namelijk op 1 december 2020, het verbod op verkoop van knalvuurwerk en vuurpijlen aan consumenten in. Importeurs en verkopers van vuurwerk mogen dan geen enkelschotsbuizen, F3 vuurwerk, knalvuurwerk (incl. knalstrengen) en vuurpijlen verkopen aan consumenten. De consument zelf heeft hier ook een verantwoordelijkheid, hij mag deze vuurwerkproducten ook niet meer kopen en afsteken.

Let op! De ingangsdatum van deze (wets)wijziging is nog niet definitief.

5. Bereid je alvast voor

Naar verwachting gaan 1 januari 2021 de volgende wetswijzigingen in:

  1. BIG-nummer moet vindbaar zijn
    Als BIG-geregistreerde zorgverlener moet je je BIG-nummers actief bekendmaken, zodat patiënten makkelijker kunnen controleren of jij ingeschreven staat in het BIG-register.
  2. Bronbelasting op uitgaande rente en royalty’s
    Nederlandse bedrijven die rente of royalty’s betalen aan bedrijven binnen hetzelfde concern die gevestigd zijn in een land met een lager belastingtarief, moeten bronbelasting gaan betalen. Dit om belastingontwijking te bestrijden en te voorkomen dat Nederland wordt gebruikt als toegangspoort naar landen met een laag belastingtarief.
  3. Europese emissie-eisen voor kachels vervroegd
    Importeurs, fabrikanten en distributeurs van (pellet)kachels, hou er rekening mee dat de Europese emissie-eisen op nieuwe pellet(kachels) niet pas in 2022, maar al eerder in Nederland van toepassing zijn.
  4. Europese regels voor drones
    Professionele dronevliegers opgelet! Met de komst van de Europese regels voor het vliegen met drones, krijgen alle dronevliegers te maken met een registratieplicht en een verplichte opleiding voor het besturen van drones die meer wegen dan 250 gram. Daarnaast vervalt het verschil tussen recreatieve en professionele dronevluchten.
  5. Geen motorrijtuigenbelasting voor elektrische bestelauto tot 2025
    Voor een volledig elektrische bestelauto betaal je tot 2025 geen wegenbelasting. Voor bestelauto’s die op benzine en diesel rijden, stijgt de wegenbelasting vanaf 2021 elk jaar gemiddeld 24 euro.
  6. Maatregelen om kwaliteit in de bouw te verbeteren
    Bouwbedrijven en kwaliteitscontroleurs opgelet! Er komen nieuwe maatregelen om de kwaliteit in de bouw te verbeteren en de positie van de particuliere en zakelijke consument in de bouw te beschermen.
  7. Meldplicht grensoverschrijdende constructies intermediairs
    Belastingadviseur en accountants opgelet! Stuit jij tijdens je werk op een grensoverschrijdende constructie, die gebruikt kan worden om belasting te ontwijken? Dan ben je vanaf 1 januari 2021 verplicht dit bij de Belastingdienst te melden.
  8. Nieuwe gebouwen moeten voldoen aan de BENG
    Iedereen die een nieuwe huis gaat bouwen krijgt te maken met de Bijna Energieneutrale Gebouw eisen (BENG). Daarin zijn strengere voorwaarden gesteld om het energiegebruik te verlagen.
  9. Nieuwe regels bij alcohol verkopen
    Bij online alcoholverkoop ben je vanaf 1 januari 2021 van bestelling tot bezorging verantwoordelijk voor een leeftijdscontrole. Daarnaast mag je nog maar maximaal 25% korting geven op alcohol. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) gaat hier toezicht op houden.
  10. Overdrachtsbelasting voor bedrijfspanden met 1 procent omhoog
    Ben jij van plan een bedrijfspanden of grond om woningen op te bouwen te verkopen? Dan betaal je vanaf 1 januari 2021 1% meer overdrachtsbelasting.
  11. Proef met gesloten coffeeshopketen
    Met een kleine proef onderzoeken gemeenten en coffeeshops de mogelijkheid van een gesloten en gecontroleerde coffeeshopketen.
  12. Schepen op de Noordzee moeten milieuvriendelijker
    Reders opgelet! Je nieuwe schepen die op de Noordzee varen, moeten vanaf 1 januari 2021 voldoen aan de nieuwe NOx (stikstofoxide) normen. Verder moet je uitgebreide informatie over brandstofgebruik rapporteren én moet je ervoor zorgen dat je schip beschikt over een installatie die het ballastwater zuivert.
  13. Strengere geluidseisen voor warmtepompen en airco’s
    Aannemers, bouwbedrijven en installateurs opgelet! Vanaf 1 januari mag je geen warmtepompen of airco’s buiten de woning plaatsen die meer dan 40dB geluid veroorzaken.
  14. Tarief innovatiebox omhoog naar 9%
    Als jij winst maakt met je innovatieve activiteiten, betaal je over dit deel van je winst vanaf 1 januari 2021 2% minder vennootschapsbelasting (vpb).
  15. Uitstalverbod tabakswaren
    Vanaf 1 januari 2021 mag je rookwaren in de winkel niet meer zien. Dit displayverbod geldt voor tabaksproducten en producten die daarop lijken. Eerder dit jaar gingen meerdere maatregelen in om het aantal rokers te verminderen.
  16. Verblijfsregeling voor buitenlands personeel startups
    Buitenlands personeel aannemen wordt makkelijker voor startups, omdat zij sneller een verblijfsvergunning voor kennismigranten aan kunnen vragen.
  17. Verschil maatschap en vof verdwijnt
    Er komen nieuwe regels voor de personenvennootschap. 2 in plaats van 3 personenvennootschappen; de vennootschap en de commanditaire vennootschap. De vof en maatschap verdwijnen qua inhoud en gaan over in de vennootschap.
  18. Weigeren VOG op basis van politiegegevens
    Heb jij een verklaring omtrent het gedrag (VOG) nodig voor jezelf of je personeel? Dan loop je vanaf 1 januari 2020 de kans dat een VOG op basis van alleen politiegegevens geweigerd wordt. Deze wetswijziging maakt een intensievere screening mogelijk.
  19. Wettelijke regels voor de franchisesector
    Vanaf 1 januari 2021 komen er wettelijke regels voor de franchisesector. Met name de positie van franchisenemers wordt sterker. Deze franchisewet vervangt de franchisecode.

Alle wetswijzigingen en nieuwe regels

Wil je meer weten over de aankomende wetswijzigingen? Download de NieuweWetten-app of bekijk alle wetswijzigingen en nieuwe regels op Ondernemersplein.kvk.nl.

Terugblik: wetswijzigingen vanaf 1 juli 2020

Wil jij weten wat er eerder dit jaar veranderde? De belangrijkste wetswijzigingen vanaf 1 juli 2020 voor starters, zzp’ers en het mkb.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws rondom wetten en regels die voor jou van belang zijn.
Slijptol
Terug naar de bovenkant van de website